Преболедувалите COVID-19, които след това са ваксинирани срещу вируса, могат да дарят реконвалесцента плазма. Това обясни ръководителят на Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия проф. Румен Попов.

Реконвалесцентна плазма даряват и гражданите, които са изкарали заболяването.

Изграждането на имунитет срещу COVID-19 е различно при преболедуване с директен сблъсък с инфекцията и ваксиниране, заради това и кръвна плазма не могат да даряват тези, които са само ваксинирани срещу коронавирусната инфекция.

Към момента от ВМА нямат недостиг и проблем с количествата плазма. През относително спокойните лято и есен и в момента имат нужните количества за лечение. Освен това успяват да помогнат и на други болници от цялата страна. „Винаги сме го правили от началото на пандемията, правим го и сега“, каза проф. Попов. По думите му това е така, защото през по-спокойните месеци кръвният център не е спрял да работи не само в София, но и във Варна, Пловдив, Плевен и Сливен.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/plazma-mogat-da-darjat-i-vaksinirani-preboleduvali-covid-19-289472?fbclid=IwAR3_19h67BIBtkBVzXPUEQ7LyTIFWsworHRpX4HlZLORKPgw-SYdzYWjohE

Плазма могат да дарят и ваксинирани, преболедували COVID-19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *